Bijna thuis

On 17/09/2011, in Frankrijk, by Sabine

We zijn op de terugweg naar Nederland. We merken dat het aantal vaardagen afneemt, vanwege het weer en de wind. En we hebben een paar deadlines (Jan moet voor het werk de 27e in Duitsland zijn) dus daarom hebben we besloten dat, zodra het weer het toelaat, we grote stukken varen.

Dinsdag 13 september 2011
Vandaag starten we met een klus. Jan bouwt de nieuwe boegschoefbediening in, maar eerst maken we de boegschoefmotor schoon. Even meteen de koolborstels controleren en de ruimte krijgt een sopje. Vervolgens naait Jan de OceanPeople Azorenvlag en verschoon ik het bed. ‘s Middags kiezen we voor beweging en fietsen we weer heuvelop naar de super. Zweten. We doen het ritje alweer sneller dan van de week. Onze conditie verbetert.

‘s Avonds doen we nog een potje Mexican Train op de Beaujoli. Doordat we erg schudden in de haven maken we het potje niet af.

Woensdag 14 september 2011
Na een fikse bui komt het zonnetje door. We vertrekken om 11.30 uur en verlaten ons geliefde Saint Valery en Caux.

We hebben 20 tot 25 knopen ruime wind en gaan met stroom mee als een speer in één rechte lijn op Boulogne af. Eerst nog met een lekker zonnetje, Jan kan dan nog even lekker tukken. Later krijgen we buien. Dat is wat minder, maar zorgt wel dat we lekker wind houden. Dan zit ik binnen met een boek. Als het droog is, meld ik me weer. Het laatste stuk van de tocht gaat Jan aan de poets. Hij wil heel de kuip afmaken.

Bij de aanloop is de zee rommelig. Hoge golven. Gekke is dat we er vroeger nerveus van zouden worden. Nu doet het ons niets.

Om 20.00 uur liggen we aan de steiger. Het is rustig in de haven. We eten paëlla en kijken een filmpje. Daarna gaat het licht uit.

Donderdag 15 september 2011
Omdat we pas om 11.45 uur vertrekken uit Boulogne kunnen we lekker uitslapen. Het zonnetje schijnt en de temperatuur is lekker. Geen korte broek, maar wel zonder jas.

Helaas hebben we vandaag weinig wind. Bij het uitvaren van de Rade proberen we nog te motorzeilen met grootzeil en de genua. Maar buiten op zee kunnen we het grootzeil meteen weer opgebergen. Op de motor varen we richting Cap Griz-nez. Jan is druk met poetsen en ik let op staakjes. Ben benieuwd of ik nog een verdwaalde dolfijn zie… En jawel. Vandaag zien we op vijf verschillende plaatsen een vinnetje van een dolfijn. Ook zien we de ‘White cliffs of Dover’. Zo helder is het.

Het is jasje aan, jasje uit vandaag. Net voorbij Calais kan de genua ook weer uit. We houden heel de dag een mooi tempo. Jammergenoeg wel nog steeds met de motor aan, maarja anders komen we er niet.

Als we de grens van Frankrijk en België passeren, vervangen we weer de gastenvlag. Gek idee dat het alweer vijfenhalve maand geleden is dat de Belgische vlag in het want hing.

Om half negen liggen we aan de A-steiger in Nieuwpoort. Het wordt donker en het havenkantoor is dicht. We eten een heerlijke kreeftenbisque die we in Deauville hebben gekocht. En besluiten de avond met een filmpje op de bank. We liggen er iets voor twaalven in. Niet te laat, want morgen gaat om half zes de wekker.

Vrijdag 16 september 2011
Jeetje, dat is weer even wennen. Zo vroeg uit de veren. Als dieven in de nacht motoren we om half zeven het kanaal van Nieuwpoort uit. Op zee hijsen we de zeilen en kan de motor uit.
Met een heerlijke oostenwind van zo’n 15 knopen varen we met een behoorlijk tempo tegen de stroom in richting Nederland.

Het is frisjes. De muts en handschoenen pakken we erbij. Zo blijven we lekker warm. Er staan weinig golven en de zon zorgt ervoor dat we ook weer een laagje kleur erbij krijgen. De wind trekt aan tot zo’n 20 knoopjes. We schieten lekker op. Om 17.30 uur zijn we bij de Maasmond. Die steken we over met stroom mee. De snelheid blijft te gek. En zo speurten we in een recordtijd op Scheveningen af.

Om half acht liggen we in het kommetje in de haven. Meteen krijgen we controle. Twee douane-beambten stappen aan boord. Ze willen onze papieren zien. Identiteitsbewijzen en ze checken of we de BTW hebben betaald (bij de aankoop van de boot). Ook vragen ze naar ‘rode diesel’ en dat hebben we getankt op Guernsey. Gelukkig hebben we een goede administratie met bonnetjes en gegevens, zodat de beambten binnen no-time op de Beaujoli stappen om daar ook een check uit te voeren.

We douchen snel en kleden ons om. Vanavond is ons ‘afscheidsdiner’ met de Bruijntjes. Mooi moment om stil te staan bij een half jaar gezelligheid. En we vieren het record in-3-dagen-uit-St.Valery-naar-Scheveningen.

Bij restaurant ‘At sea’ worden we helemaal in de watten gelegd. Het is genieten van het ‘Hollandse’ eten. Een echte aanrader!

Zaterdag 17 september 2011
Zodra we wakker zijn bellen we met het thuisfront. Iedereen is verbaasd dat we al in de buurt zijn.

Vandaag en morgen staan in het teken van ouders, kinderen en kleinkinderen knuffelen.

Begin volgende week vertrekken we voor onze laatste tocht. Op naar onze thuishaven Volendam.

20110917-110316.jpg

20110917-110343.jpg

20110917-110429.jpg

20110917-110443.jpg

20110917-110456.jpg

20110917-121140.jpg

 

19 Responses to Bijna thuis

 1. marc en det says:

  waanzinnig! wat een mooie en bijzondere ervaring. en wat een rijkdom om met zoveel prachtige herinneringen thuis te komen. en godzijdank geen nare dingen gebeurd!
  geniet van jullie thuiskomst en we hopen een keer ‘live’ de verhalen te horen.

  liefs, det en marc

 2. Trudy says:

  Dat is snel!!!!!!!! Gefeliciteerd met het goed afronden tot hier dan, van deze prachtige reis
  Morgen ook een fijne verjaardag met jullie allen.
  xxTrudy dikke x voor mn broertje.

 3. eliane says:

  De laatste mijlen…..sterkte met landen en acclimatiseren!
  Huibert en Eliane

 4. Michael says:

  Zijn jullie zomaar opeens weer thuis!!!!! Welkom thuis en tot gauw.

 5. {tante]Jeanne says:

  Sabine en Jan,

  Sabine gefeliciteerd met je verjaardag geniet er maar van.

  Bedankt van jullie fijne verhalen, ik keek er iedere keer weer naar uit,jammer dat het bijna afgelopen is.

  {ome}Paul heeft jullie kaart ontvangen,Bedankt.

  Groetjes en tot ziens [

 6. Peter en Elly says:

  Fijn dat jullie weer thuis zijn. we hebben genoten van alle prachtige verhalen.Voor morgen een fijn verjaardagsfeest. Wij vertrekken morgen voor vier weken naar italie met de camper.Hopen ook op nog een beetje mooi weer.Groetjes aan paps en mams en tot gauw, liefs en een dikke kus van ons.

 7. Welkom thuis vrienden !! We bellen jullie gauw !

 8. carolien says:

  WEER THUIS !!!!!!

  FIJN HOOR HET WAS BEST WEL LANG!!

  TOT GAUW

  LIEFS CLIEN

 9. Dick & Karin says:

  jeeeeeeeeeeeemig en ineens zijn jullie dr weer!
  geniet nog van je laatste dagen en we gaan snel afspreken met de meiden.

  enne …. morgen GEFELICITEERD!!! Veel plezier!

  groetjes
  Dick, Karin, Stef en Tessa

 10. Nicky says:

  Fijn weer veilig terug!! Gek idee zeker om na 5,5maand weer terug te zijn. Nog 2weekies en dan moet je ook weer werken sabien:-) Geniet van het weekend!!

 11. Cisca Sollet says:

  Weer (bijna) veilig thuis, geniet nog van de laatste dagen van je prachtige reis. Sabine van harte gefeliciteerd met je verjaardag, maak er morgen een mooie dag van.
  Groetjes,
  Cisca

 12. Rob en Wanda says:

  Voor jullie was geen zee te hoog en geen land te ver maar thuis zeilen is toch het mooist,wat gaat zo,n half jaar ook snel voorbij de volgende keer toch maar een heel jaar?
  Sabine van harte gefeliciteerd met je verjaardag en maak er een leuke dag vanmet de kids.
  Nu nog het laatste stukje naar Volendam en dan moeten jullie weer in het gareel, we hebben altijd met veel plezier jullie belevenissen gevolgd en voor mij zat er ook heel veel bekends bij.

  Groetjes en tot ziens Rob en Wanda

 13. Lia says:

  Bijna thuis…….. en dan vasthouden dat gevoel van innerlijke rust, vrijheid en harmonie!

  Tot ziens in Holland,
  Lia

 14. Sylvia en Ton says:

  Lieve Sabine,
  Van heel harte gefeliciteerd met je verjaardag. Wat een verjaardag om te vieren na zo’n reis van 6 maanden. Wat een belevenis zeg dus nu zal het wel wennen worden om het oude ritme weer op te pakken. Sterkte met het acclimatiseren thuis en nog maar niet aan werken denken. Nogmaals fijne verjaardag,
  dikke kus,
  Ton en Sylvia

 15. Henriette en Richard en kids says:

  Lieve Sabine en Jan, welkom thuis en gefeliciteerd met je verjaardag!!! Zal wel gek zijn ineens weer op eigen bodem te staan. Hopen jullie snel te kunnen zien. Liefs van ons Har, Ries en de kinderen

 16. Aliette says:

  Weer thuis! jullie kunnen terugkijken op een geweldige reis en ervaring! Welkom thuis en tot gauw.

 17. Rob T says:

  Welkom in NL. Het zit er alweer bijna op maar wat is het allemaal snel gegaan.
  Iedere keer had ik het gevoel dat ik erbij was door je mooie verhalen. Wat zal ik ze missen. Nou nog een paar dagen en dan gaan we je weer begroeten op het werk.

  Fijn dat alles zo goed is gegaan en jullie hebben een verhaal voor het leven.

  Bedankt dat ik jullie avontuur mocht delen.

  gr Rob

 18. Hoi Sabine en Jan,
  Welkom in Nederland! Wel weer even wennen he in het koude kikkerlandje. Heel veel sterkte met de landziekte ( hebben ze echt geen pillen voor!). Wij hebben er nog steeds moeite mee en wij zijn maar 3 maanden weggeweest! groetjes vanaf de Novatrix

 19. Welkom thuis, lieve schatten, sorry dat ik zo laat reageer, maar ben ook nog maar net uit China,heb toch wel even jullie mailtjes gelezen, mams was gisteren nog bij ons , wij aten net als jullie lekker zalm, ze vertelde dat dus,wij kijken vaak bij elkaar in de keuken, leuk hé?Ja het is wat , de maanden vliegen toch om vooral als het fijn is.maar we hopen elkaar gauw weer te zien, sterkte alletwee, jullie moeten er weer tegen aan,de spaarpot moet weer even bijgetankt worden,(ha,ha,ha)Veilig thuis, in je eigenste bedje, je huisje was weer tip top,heerlijk hé?stevige pakkerd van ons we houden van jullie,liefs, Frans en Camille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *