Update vanaf de Oceaan

On 09/07/2011, in Uncategorized, by Sabine

Update vanaf de Oceaan

Afgelopen nacht hebben de mannen het zwaar gehad. Het was nat en pikkedonker. Nergens kon je meer zitten en omdat ik na het koken gister weer misselijk was, hebben ze het weer met z’n tweetjes moeten doen. En geen dolfijnen om het wachten te versnellen…
De kopgroep en de achterhoede zijn we vannacht kwijtgeraakt. De wind begon meer west te staan en de keus was moteren of een sla naar het noorden maken met deze westenwind. We besluiten voor het laatste en varen ’s-Nachts zo’n 60 NM naar het noorden, ver buiten het bereik van de marifoon. Het is wel vreemd als je een nacht richting Groenland zeilt terwijl je op weg bent naar de Azoren. Maar ja, het is een zeiltocht dus je probeert het dan ook volledig op zeil te doen.

Zaterdag, visdag
De ochtend begon bewolkt, maar later werd het zonnig. Voor het ontbijt heeft Jan meteen de hengel uitgegooid met het paarse inktvisje. En daarmee hebben we geluk vandaag. Om 8.45 uur heeft Jan beet. Het is tonijn en we gillen het uit. Jeee, joepie. Eindelijk een echte grote vis.

Rond een uur of elf horen we een bekende stem op de marifoon. Het is Joost van de Contentezza, zij zijn twee dagen eerder dan ons vertrokken omdat hun boot niet heel snel loopt. We waren al benieuwd wanneer we hen zouden inlopen. Vandaag dus. Joost is blij ons te horen, want hij heeft sinds gisternacht een groot probleem. Zijn kluiverstag is gebroken en hij kan nu alleen met klein tuig nog zeilen. Jan brengt hem op de hoogte van de laagste weerberichten. Via de satelliettelefoon zorgen wij ervoor dat de Shaula krijgt te horen wat er aan de hand is.

Jan maakt de lunch klaar. Hamburgers. We zitten nog niet net en dan horen we de lijn van de hengel weer uitlopen. Jawel, het is weer raak. Michael haalt de vis voorzichtig binnen. We zien aan de hengel al dat het een flinke is. En ja hoor, weer een tonijn. Dit keer een nog grotere. Michael is door het dolle en belt meteen via de satelliet met Antoinette.

En dan later gebeurt er iets waar we al een hele poos op zitten te wachten. We zien 300 meter verderop een walvis. Hij spuit water uit z’n spuitgat. Michael ziet z’n snuit en later zien we z’n staart. Echt bijzonder. Helaas geen foto, wel een filmpje… maar in al mijn enthousiasme heb ik alleen de lucht gefilmd…

Qua zeilen kunnen we melden dat we geen motor aan hebben en we volledig onder zeil zijn. Helaas kunnen we niet de hoogte houden die we nodig hebben om recht op de Azoren af te koersen. Maar we verwachten eind zondag meer noordenwind waarmee we wat we te ver naar het zuiden afgezakt zijn weer goed kunnen maken.

’s Middags maakt Michael sashimi. Ik heb nog gember- en wasabipasta. We smullen ervan. Verser dan vers kan het bijna niet.

Michael en Jan klagen, we hebben het zo druk met vanalles vandaag dat ze geen tijd hebben om iets voor zichzelf te doen. Als Michael net gaat zitten met z’n boek, zeg ik voor de gein: ‘Hebben we de ene tonijn nog niet op, dient de volgende zich vast weer aan’. En ja hoor, de hengel gaat weer tekeer. Weer beet. En ja, weer een joekel. Ongelooflijk. Vanavond eten we tonijnmoten. Michael heeft een lekker receptje.

 

12 Responses to Update vanaf de Oceaan

  1. Jan says:

    Met veel plezier volgen we jullie belevenissen. Geweldig! vanuit Taormina aan de Siciliaanse kust hartelijke groeten. En Jan, we hebben in India grote stappen gemaakt in Cudellore, Chennai.

    Groeten, Jan. Jongsma

  2. Joyce, Tommy en kids says:

    Het (zee)water loopt ons in de mond bij het zien van die overheerlijke verse vis !
    Goed te lezen de oversteek zover zonder grote problemen verloopt.
    Volgens Roy had Michael een heel groot “konijn” in zijn handen, bij het zien van de foto’s, haha.

    Dikke kus van ons allemaal !

  3. Ber en marc says:

    Goedesmorgens deze morgen,
    Zal je toch niet van vis houden!
    Gefeliciteerd met jullie vangsten. Meet je vis! Voor het flotielje vis record ofzo.
    Levert vast een flesje prikwijn op..
    Ga toch maar de shipfinder op mijn iPad aanschaffen,denk ik. Jullie route is te interessant.
    Have fun
    X
    Marc

  4. ben says:

    Nou moe! Dit is het échte werk blijkbaar…
    Ik ben zo content met jullie gedetailleerde verslagen, ik verslind ze!
    Wees attent met de tonijn, téveel is niet meer gezond hé 😉
    Ik haal vanavond mijn portie sashimi bij de japanner en eet die op op jullie gezondheid en behouden vaart!

    Dikke vette groeten,

    Ben

  5. Antoinette says:

    Waanzinnig die foto’s..wat een joekels van vissen!!
    Fijn om zo toch op de hoogte te blijven van jullie avontuur en heerlijk om Michael even gesproken te hebben via de sateliettelefoon..

    Dikke kus!

  6. Herman says:

    Jan, Sabine,

    Super zeg! Ik zit hier in de zon rustig jullie laatste avontuur te lezen en krijg zomaar spontaan zin in Sashimi. Ik wens jullie behouden vaart!

    groet,
    Herman

  7. Mirjam en Michiel says:

    Wauw, walvissen zien lijkt met super!! Trouwens die tonijnen mogen er ook zijn hoor, heerlijk!
    We genieten nog steeds van jullie avonturen en lezen ze met heel veel plezier.
    Je schrijft heerlijk Sabine, misschien heb je je roeping gemist.
    Succes met jullie overtocht!

    Groeten, Mirjam en Michiel

  8. Kees Schouten says:

    Jan & Sabine,

    We genieten geweldig van jullie verslagen,mede hierdoor ” zeilen we toch nog mee”

  9. Kees en Jeannette says:

    Hi Babs en Jan,

    Gaaf die verhalen en mooie foto’s. We genieten er iedere keer van. We herkennen het gevoel helemaal met de natuur een te zijn bij het zien van walvissen en of orka’s. Geweldig.
    Wij krijgen hier een enorme trek in zo’n tonijnenmoot. Het ziet er fantastisch uit.
    Veel succes, een behouden vaart en de groetjes,
    Kees en Jeannette.

  10. Audrey says:

    Jeetje wat gaaf allemaal! En dan in het echt een walvis te zien is waanzinnig. De verhalen zijn echt leuk om te lezen en ik verslind ze dan ook. Geniet en doe voorzichtig.
    Dikke kus xx

  11. neeltje en rob says:

    lieve luitjes, we hebben net jet en hans (mutti en daddy) telefonisch een goede vlucht en een bijzondere reis toegewenst. Wij hopen dat jullie met elkaar een fijne tijd hebben met een rustige zee, er geen zeeziekte ontstaat bij de dames, zodat zij ook deel kunnen nemen aan het ruime aanbod van verse vis en natuurlijk niet te vergeten de wijntjes.
    Veel plezier met elkaar en we blijven jullie volgen.
    Rob en Neeltje.

  12. Bij het lezen van het vangen van de vis, loopt het water ons in de mond, ja wij moeten daarvoor naar de MAKRO , niet zo vers als bij jullie, geniet ervan , doe paps en mams de groeten, die zijn nu onderweg naar jullie toe , een fijne tijd met elkaar, de foto’s van de tonijn zijn echt geweldig,met een lekker wit wijntje is het genieten, je verhalen daar genieten wij van, je brengt dit toch zeker wel in boekvorm uit hé? lieve schatten, tot schrijfs maar weer een behouden vaart,lieve groeten met een knuffel van ons, Fr.en Cam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *