Land in zicht

On 14/07/2011, in Uncategorized, by Sabine

Azoren here we come, met nog zo’n 60 mijl te gaan….. Dat was het laatste nieuws vanaf de Oceaan afgelopen maandag. Inmiddels zijn we alweer twee dagen ‘aan land’ en weer bijgetrokken van de tocht der tochten. Tijd dus voor een update vanaf het punt waar we waren gebleven.

Maandag
We krijgen land in zicht en de kapitein roept de bemanning bijeen. Hij heeft een belangrijke mededeling: de wacht wordt voor de komende nacht afgeschaft. We blijven alle drie op om de hele aanloop samen mee te maken. De laatste mijlen gaan hard. We zeilen met een snelheid van 8,5 en soms zelfs 9 knopen op São Miguel af. De muziek gaat hard en we turen over de sprayhood naar het eiland dat voor ons ligt. We zien de zon in de zee zakken. Het is net of er een brandje is aan het eind van de horizon. Wat een onthaal.

Dinsdag
Het wordt nacht. We zien de lichtjes op het eiland en we komen steeds dichterbij. Al varend langs het eiland ruiken we verschillende luchtjes. Dan weer bloemen, dan weer dennenbomen. Het is redelijk donker, en we letten goed op. Er zijn wat vissersbootjes en de maan zorgt voor diamantjes op het water. Net voor de haven worden we onthaald door een aantal dolfijnen. Ze spelen rondom de boot en vertrekken, zodra we de haveningang invaren. Het is even zoeken aan welke kant van de haven we moeten zijn. Er zijn twee kanten waar we kunnen invaren. Om 04.15 uur (nog in Portugese zomertijd gerekend) liggen we en stappen we van de boot af. We vliegen elkaar in de armen en feliciteren elkaar. We hebben het gefixed. We kregen het niet cadeau, het was best nog pittig, maar we zijn er. Na zes dagen varen, staan we midden in de oceaan op een eiland. We vieren het met een borreltje en vallen al snel om van de slaap. We zoeken onze kooi op. Moe. Voldaan. Super trots. Dat slaapt een partij lekker. Zo lekker dat we niet eens voelen dat we enorm liggen te schudden op de golven hier in de haven!

Na een paar uur slaap en broodnodige douche (het was heerlijk!) ontbijten lekker uitgebreid buiten en we kletsen met de bemanning van andere boten die zijn aangekomen. De een na de ander loopt binnen en wordt warm onthaald. Ik bel met mijn ouders. Daddy en mutti zijn gisteravond aangekomen en ze zijn al onderweg naar de haven. Heerlijk om elkaar weer te zien en te knuffelen. We drinken koffie, kletsen even bij en spreken dan af dat wij eerst aan de slag gaan met het schoonmaken van de boot. Alles kleeft, is zout en vies. Stof. Haren. Kruimels. Zooi. Tonijnbloed. Zakken met vuilnis. We willen er vanaf…
Jan gaat ons inklaren. Dat is nog een hele klus. Hij moet bij vier kantoren langs en overal moeten officiële papieren worden ingevuld. Al met al neemt het hele inklaren zo’n 3,5 uur in beslag. In de tussentijd zijn Michael (buiten) en ik (binnen) hard bezig om alles weer tip top in orde te krijgen. Watertanks bijvullen, boot afspuiten en soppen, zeil afspuiten, bedden verschonen, kussens afspuiten, handdoeken wassen, zeilpakken schoonmaken, koelkast aanvullen, toiletten schoonmaken. Het is echt aanpoten. Als Jan terug komt zijn we net een beetje op orde. En dan denk je dat je met het inklaren en vier kantoren het hebt gehad. Nee toch niet. Komt er nog een politieagent van de Marina Police bij ons aan boord. Hij wil ook weer papieren zien en controleert meteen het pyro-vuurwerk en de brandblussers. Houdbaarheidsdata, daar zijn ze hier wel streng op. Blijkbaar is bij ons niet alles volgens het boekje. We komen er vanaf met een waarschuwing.

Tijd voor onze laatste tonijn. Michael maakt weer sashimi en samen met Adri, Ellen, Joris, daddy en mutti genieten we ervan, met een glaasje champagne (jawel, weer het verste punt ooit).
Voordat we ’s avonds met z’n vijven uit eten gaan, pakken we nog even een uurtje voor onszelf (even een klein tukje doen). Het eten is heerlijk en de rosé (Matheus) smaakt goed. Weer vallen we als een blok in slaap.

Woensdag
We staan om half zeven op. Michael vertrekt vandaag en zijn vliegtuig gaat om half negen vanmorgen. Nog even een bakkie samen en dan is het afscheid nemen. Niet voor lang, want over twee weken komt hij weer terug om met ons mee te varen vanaf Horta richting Falmouth (Engeland).

Ik regel vanmorgen een huurauto waarmee we later vandaag samen met mijn ouders de westkant van het eiland verkennen. Omdat Jans enkel weer opspeelt (hij is weer dik en pijnlijk opgezet) ben ik vandaag de chauffeur. Best even wennen, zo na drieënhalve maand weer auto rijden. Jan leest kaart en kiest voor de kustroute. Mooie uitzichten met overal de prachtig blauwe oceaan op de achtergrond. En bergentoppen met koeien. São Miguel is een eiland dat bekend staat om haar hortensia’s. En terecht. Duizenden hebben we er gezien. Gewoon langs de kant van de weg. Als afscheiding tussen weilanden. Echt bizar veel. Het eiland is ook heel erg groen. Het is net of je in een hele grote tuin rondrijdt. We bezoeken de hoger gelegen kratermeren en stoppen onderweg steeds om foto’s te maken op mooie uitzichtpunten. Eind van de middag toeren we weer door de heuvels weer terug naar Ponta Delgada. De oudjes zetten we af bij het hotel en drinken samen nog een drankje. De avond brengen we saampjes door. Nog even de boot op orde maken voor de visite (mijn ouders varen mee de komende twee weken), Jan geeft z’n enkel rust en klust later nog samen met Jaap aan de stuurautomaat van Wim. Zo vliegt ook deze avond weer voorbij.

 

18 Responses to Land in zicht

  1. Esther says:

    Hoi Sabine,

    Ik ben trots op je! Wat een tocht! Nu lekker genieten van al het moois dat de Azoren te bieden heeft en dan op naar Engeland! Hoop dat die tocht een stuk rustiger gaat verlopen. Ik ga je heerlijke verhalen de komende drie weken nog missen, maar ja ook hier roept de vakantie ;-). Daarna pak ik je verhalen met veel plezier weer op!

    Lieve groet,
    Esther

  2. Ed Prent says:

    Hoi Sabine en Jan,
    Geweldig dat jullie op eigen kiel in de Azoren zijn aangekomen. Mooi verhaal, ik kan me weer helemaal inleven hoe het is geweest. Wat bittere dagen maar een fantastisch kado
    bij aankomst, toch? Doe iedereen de groeten van ons en heel veel plezier de komende
    weken.

    groetjes Ed & Nicolet Prent

  3. Ber says:

    Heel, heel, heel diep buig ik voor jullie prestatie! Heb af en toe letterlijk met het zweet in mijn handen jullie belevenissen gelezen. En tegelijkertijd was ik er erg blij mee. Moest er niet aan denken zes dagen niks te horen….. !!
    Wens jullie een heerlijke rustperiode met elkaar en sabine’s ouders. Dikke kus

  4. neeltje en rob says:

    Hallo allemaal,
    Wat een avontuur…… fijn te lezen dat jullie gezond en wel gearriveerd zijn. Vreemd om de foto’s te zien met Jet en Hans erop, zo van he? zijn ze nou daar? Geniet met elkaar van de prachtige omgeving, zon, lekker eten en misschien een drankje. Wij zitten nu binnen aan tafel en kijken naar de stromende regen. Vandaag een extra waarschuwing voor het verkeer voor windstoten en zware buien en 15 graden, brrrr.
    Veel plezier en gegroet,
    Rob en Neeltje.

  5. Rob Toussain says:

    Gefeliciteerd de grote klus is geklaard. Welkom op de mooie Azoren, een plek waar ik ook nog graag een keer naartoe wil. Dus vooral veel foto’s maken.
    Geniet ervan en hopelijk is het weer bij jullie beter dan hier in Nederland. Storm en 50 mm regen bij 13gr. Brrrrr wat een zomer!

    gr Rob T.

  6. Kees en Jeannette says:

    Hi Babs en Jan,
    Gefeliciteerd met deze grandioze prestatie. Wat een avontuur. Zo te zien en te lezen lijken de Azoren op Madeira. Die kennen wij en vonden die ook zo mooi met al die bloemen en vele groen. Heeel veeel plezier daar en ik ben benieuwd of de terugweg ook zo’n avontuur zal worden. Groetjes aan mijn zus Henriette en zwager Hans en we drinken een whiskeytje op jullie prachtige overwinning.
    Groetjes en kusjes. Kees en Jeannette.

  7. Rinie says:

    Hoi Sabine en Jan,
    Van harte gefeliciteerd met jullie prestatie. Petje af!
    Afgelopen dagen heb ik de belevenissen op de oceaan goed gevolgd. Best pittig geweest!
    Nu lekker genieten op de Azoren. In de berichten hierboven is het al verteld: het is hier waardeloos weer: regen en wind. Met deze berichten moet het voor jullie dubbel genieten zijn.

    Lieve groeten,
    Rinie

  8. IJlien says:

    Jeeeeeeej!! You made it!!! Supergoed 😀 en nu heerlijk (verder) genieten van al het moois, fijns, lekkers en alles eromheen.

    Veel liefs,
    IJlien

  9. Linda Faas says:

    Hoi Sabine,
    Wat een super prestatie. Dat doen weinig mensen je na. Leuk om jouw berichten te lezen en mooie foto’s te zien. Krijg ik toch een beetje een vakantiestemming, hoewel het weer hier daar helemaal niet aan meewerkt.
    Geniet er nog lekker van. Ben benieuwd naar de rest van jouw belevenissen.

    Liefs,
    Linda Faas

  10. alweer zo’n geweldigdig verhaal, nou jullie zijn al snel het eiland aan het verkennen, laten er geen gras overgroeien, lekker genieten van elkaar 14 dagen,Het is een mooi eiland , met een bijzondere natuur,de temparatuur is beter als hier, wij hebben de verwarming aan, morgen wordt het weer beter,zaterdag een barbecque,dat wordt ook gezellig. Alleen wij hebben niet de temp.tuur die we zouden willen,dus lieverdjes geniet van alles om je heen. En wij gaan weer wachten op een nieuwe zending verhalen,bedankt alvast voor het meebeleven van jullie reis,lieve groet, Fr.en Cam.
    PS. wees voorzichtig!!!!!!

  11. Miek says:

    Hi lieve schattten … Wat fijn om te horen dat jullie weer veilig aan land zitten..
    Heel veel liefs en een dikke kus

  12. Cisca Sollet says:

    Hoi Sabine,
    Geweldig om te lezen hoe jullie het er vanaf gebracht hebben de afgelopen dagen. Geniet van je verblijf op de Azoren en al het moois om je heen.

    Groetjes uit het land waar het pijpestelen regent.
    Cisca Sollet

  13. Joyce Nagel says:

    Hoi Jan en Sabine!

    Gefeliciteerd met jullie geweldige prestatie!!! Ik geniet van de verhalen. We wensen jullie nog heel veel plezier samen met daddy en mutti en een goede reis terug!
    Groeten van Arie en mij,
    Joyce

  14. Trudy says:

    geweldig!!!! Deze prestatie hebben jullie toch maar volbracht, zonder al te veel kleerscheuren.
    Ik ben trots.
    Geniet nu maar van het eiland hoppen met Hans en Henriette
    dikke kus

  15. Kees Schouten says:

    Hallo,

    Heel erg leuk om jullie verhalen te lezen. Zo vaar ik toch nog een beetje mee.
    Geniet van de verdere reis.
    Groetjes Annemiek

  16. Rob en Wanda says:

    Hallo Wereldreizigers,

    Wij zijn ook net weer terug van een weekje weg en lezen nu pas dat de overtocht voorspoedig gegaan is, PROFICIAT,Bij het lezen van jullie verhalen gaan mijn gedachten ook weer naar de tijd dat wij de Azoren als tussen station gebruikten om olie en dergelijke te laden voor de oversteek naar de US. Geniet maar van deze mooie omgeving en laat Jan niet te veel beelden beklimmen.

    Groetjes van Rob en Wanda

  17. Ron Witteman says:

    Hallo Levensgenieters,

    Ik heb je verslagen weer gelezen, wat een avontuur. Prachtig om zo,n oversteek te maken. Doe Henriette en Hans van mij de groeten. Ik zal me wel vervelen op aba.

    Groetjes, Ron Witteman

  18. Richard en Henriette says:

    Hallo lieverds gefeliciteerd met jullie grote oversteek! Gaaf te lezen wat jullie allemaal meemaken. Hier hebben we de Belgische kust niet eens gehaald wegens harde (zw 6/7) wind en voortdurende regenval. We zijn op de Oosterschelde omgekeerd en nu thuis, 10 dagen te vroeg. Morgen met de auto naar Italie hopen op beter weer. Liefs van ons , Richard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *